workshop Poëzie in het klaslokaal, door Hadelinde van der Hoek en Margreet FeenstraWe vertellen in het kort iets over de ontstaansgeschiedenis van de site Poezie in beweging (http://www.poezie-in-beweging.nl/), die met ruim 12.000 unieke bezoekers in een maand zeer goed bezocht wordt. Sinds vorig jaar zitten we ook op Facebook, Hyves en Linkedin. U kunt volger worden en wekelijks een berichtje krijgen.

Doel van de site is  gedichten aantrekkelijk maken voor leerlingen. Daartoe hebben we verschillende onderdelen bedacht.
Archief

4x per jaar wordt het archief aangevuld met een nieuw thema: totaal nu 78. In het archief staan Duitse, Engelse en Franse gedichten door elkaar heen.


In het archief staan veel filmpjes van o.a. YouTube, waarin gedichten worden voorgelezen of gezongen.Gedicht In Beweging
In het onderdeel Gedicht in Beweging zijn gedichten gevisualiseerd door middel van –soms interactieve - animaties.Gedichten met opdrachten
Het onderdeel Gedichten met Opdrachten is gevuld met gedichten met vragen, o.a. muziekgedichten met interactieve opdrachten.


 

Spelen met gedichten:
Een paar voorbeelden:
De literaire quizPoëzie op zakformaat
N.a.v. reacties uit het veld hebben we het onderdeel Poëzie op zakformaat gemaakt: 5 eenvoudigere gedichten met een enkel vraagje voor onderbouw/vmbo: gedicht 1 (en 4)Sleur & Pleur:


 

Lesbrieven

Op de site staan ook een aantal lesbrieven, o.a. een digitale Engelse lesbrief: biedt meer structuur, lln. kunnen ook daar zelfstandig mee aan de slag. Een invulblad & docenteninformatie staat op de site.Maak een eigen gedicht
Het populairste onderdeel Maak een eigen gedicht bestaat uit 30 stappenplannen om eenvoudig en gestructureerd een gedicht mee te maken. Daar gaat u nu zelf mee aan de slag.Maar er staat nog veel meer op de site! Dus neem vooral een kijkje!
Vriendelijke groet


Margreet Feenstra & Hadelinde van der Hoek